22- годишен кюстендилец се призна за виновен пред Районен съд – Кюстендил в нанасяне на средна телесна повреда на едно лице и лека телесна повреда на двама души, след нанасяне на удари с бухалка пред дискотека в Кюстендил и ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца, при първоначален „общ“ режим. Съдът одобри споразумението постигнато между Районна прокуратура и защитата на подсъдимия.

Алекс А. /осъждан, понастоящем в затвора в Бобов дол/ се признава за виновен в това, че на 13.10.2018 година, в гр. Кюстендил, на бул. „Македония“ пред вход на дискотека, макар и непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, нанасяйки удари с бухалка, е причинил на повече от едно лице леки телесни повреди – на две лица, като деянието е извършено по хулигански подбуди. 

Подсъдимият се признава за виновен и в това, че на същата дата и място, нанасяйки удари с бухалка е причинил средна телесна повреда на едно лице, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, следствие на получено мозъчно сътресение с краткотрайна пълна загуба на съзнание /комоционална кома/, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

Районен съд – Кюстендил налага на Алекс А. най- тежкото из между двете наказания за извършените престъпления, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 3 години. Одобреното споразумение има последиците на влязла в законна сила присъда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът констатира, че престъплението за което бе постигнато и одобрено споразумение е извършено от подсъдимия в условията на реална съвкупност с престъпленията по други две дела по описа на съда, приключили със споразумения през 2019 и 2022 години. Налице са предпоставки за увеличаване на така определеното наказание, тъй като е налице трайна престъпна дейност извършвана от подсъдимия. Лицето е с висока степен на обществена опасност и за постигане целите на наказанието, съдът намира, че следва да увеличи с 6 месеца така определеното общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“. Съдът приспада изтърпяната част от наказанията в съвкупността, както и времето през което е бил задържан.

Определението подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 15- дневен срок.