На 10 септември 2022 г. от 16:00 ч. на сцената пред читалище „Братство 1869“ Кюстендил за петнадесета поредна година ще бъде даден стартът на Международния конкурс за шлагерна и стара градска песен „Пей сърце”.

Конкурсът се организира от читалище „Братство 1869” и Община Кюстендил, под патронажа на кмета г-н Петър Паунов. Съорганизатор е читалище „Пробуда 1961”.

Ние, организаторите сме си поставили за цел да съхраним и популяризираме любимите на десетки поколения шлагерни песни, да ги възродим за нов живот и да приобщим младите хора към тяхната лирика и красота, защото шлагерната и стара градска песен, носещи неповторимото чувство на копнеж и хармония, се изпълняват в последните години от все повече и повече млади хора."

Конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на състави и изпълнители от цялата страна и чужбина, които представят богатството на шлагерната и стара градска песен.

Тази година конкурсът ще се проведе на 10 и 11 септември пред читалище „Братство 1869“ и в него ще се изяват участници от България, Сърбия и Северна Македония. 

В 12 часа на 11 септември всички участници и гости ще изпълнят заедно песните „Море пиле, славей пиле“ и „Брала мома къпини“. 

Председател на журито на конкурса отново ще бъде примата на българската естрада - Кристина Димитрова и членове: д-р Ралица Базайтова - главен експерт в Дирекция  „Сценични изкуства и художествено образование”, Министерство на културата, София; Бони Милчева – певица и водеща на телевизионно музикално предаване, гр. София; Симона Петрова – МОНА – младият изгряващ талант на гр. Кюстендил; Никола Янев – Чоли - музикант и диригент от гр. Ракитово; Цветелина Вельовска - преподавател, солист на Хор "Мистерията на българските гласове", София; Димитър Неделчев – музикален педагог и диригент, гр. Кюстендил; Жана Райнова – музикален педагог, гр. Кюстендил; Димитър Цветков – музикант и диригент, гр. Кюстендил.