Централната избирателна комисия ще определи състава на Районна избирателна комисия -Кюстендил за провеждането на изборите за Народно събрание, за 10-и избирателен район, на 02.10.2022 г. 

Консултациите за определяне състава на РИК се проведоха при областния управител на Кюстендилска област инж. Александър Пандурски днес. Упълномощените представители на парламентарно представените политически партии и коалиции обаче не постигнаха консенсус за разпределението на ръководните постове в РИК. Спорни се оказаха позициите председател, зам.-председатели и секретар. И Коалиция „Продължаваме промяната, и Коалиция „ГЕРБ-СДС“ настояха да получат председателското място. От името на Коалиция „Продължаваме промяната“ бе предложена юриста Тодорка Илиева, която оглавяваше РИК и на последните избори. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предлагат Венцислав Механджийски. Предложенията за двете зам.-председателски места са общо пет, сред които ПП „Има такъв народ“ предлага Илиян Хаджийски, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – Румяна Севдина, ПП „Възраждане“ – Владимир Миланов, а за секретар две – Александра Колева от квотата на ПП „Движение за права и свободи“ и Добри Божков от квотата на Коалиция „БСП за България“. В същото време представителите на ПП „Движение за права и свободи“ и Коалиция „БСП за България“ изразиха готовност да отстъпят за секретарско място, само ако получат зам.-председателска позиция. 

 Призивът за консенсус от страна на областния управител инж. Александър Пандурски не доведе до общо решение. За това протоколът от проведените днес консултации ще бъде изпратен на ЦИК, която ще вземе и решението за определяне състава на РИК-Кюстендил.

„За съжаление през последните години при нас ЦИК взима решения“, коментира инж. Александър Пандурски. 

РИК-Кюстендил ще бъде 13-членнна. На база парламентарното си представяне разпределението по квоти е съответно Коалиция „Продължаваме промяната“ – 4-ма членове, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3-ма членове, ПП „Движение за права и свободи“ – 2-ма членове, Коалиция „БСП за България“ – 1 член, ПП „Има такъв народ“ – 1 член, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – 1 член, ПП „Възраждане“ – 1 член.