ФФ „Струмски полъх” и ДФГ „Трепетлика” при НЧ „Братство 1869” с ръководител Слава Соколова се завърнаха с отличия от участието си в Националния  фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност – Пещера, 2022, провел се на 16 и 17 юли 2022 г. в село Пещера, Община Земен.

Кюстендилските участници очароваха публиката и компетентното жури с председател доц. д-р Валентина Ганева - Райчева - от ИЕФЕМ при БАН град София, което класира и присъди следните награди за традиционен и обработен фолклор за групи, формации, колективи и индивидуални  изпълнители на участниците от читалище „Братство 1869”: 

ФФ „Струмски полъх” и ДФГ „Трепетлика” бяха отличени с Голямата награда за цялостно представяне - Юбилейна награда - 100 години НЧ “Крюгер Николов -1922 г.” село Пещера в категория „Традиционен и обработен фолклор за групи и формации”.

Слава Соколова - художествен ръководител и музикален педагог на фолклорни певчески формации към НЧ ”Братство 1869” получи специалната награда на журито - плакет и диплом за високи художествени постижения в областта на любителското художествено творчество. 

ДФГ „Трепетлика” бе отличена със специална награда на журито, първа награда - плакет и диплом. 

Здравка Митова – разказвачка, бе отличена с Голямата награда за цялостно представяне - купа и диплом в категория „Традиционен и обработен фолклор за индивидуални изпълнители” и със златен медал и диплом в категория „Обредно и словесно изкуство”.