Ако не можете да си представите работния ден без кафе, не сте единствени. Различните проучвания сочат, че близо 46% от служителите консумират поне едно кафе, докато са на работа.

Закупуването на модерна кафе машина е едва първата стъпка към осигуряване на любимата напитка. Следващото, за което си струва да помислите, е изборът на правилното кафе на зърна за нея. Осигурявайки качествени зърна, ще може да получите напитка с неповторим аромат и вкус. Това е от голямо значение за ободряващите му свойства, от които всеки се нуждае, за да бъде по-ефективен на работа.

Върху избора ви на кафе на зърна могат да повлияят различни фактори. Най-вероятно ще се съобразите със следните:

Вкусови предпочитания

Естествено е всеки от персонала ви да има различни предпочитания относно вкуса на кафето. Струва си да направите бързо допитване чрез анкета, която например да изпратите на служителите си по имейл. Така ще разберете по колко чаши кафе на ден обикновено пият и какъв стил на зърната предпочитат. 

Когато става въпрос за вкуса и за начина на изпичане на зърната, киселинността и тялото са ключови фактори. За ежедневно пиене са популярни бразилските зърна, които са с ниска киселинност и кремообразно тяло. Понеже кафе машината ще осигурява кафе през целия ден, ако тя доставя силно и плътно кафе, то ще е подходящо за началото на деня, но е малка вероятността всички да желаят силно кафе през цялото време.

За да бъдете сигурни наистина, че всеки ще може да се наслади на вкуса на кафето, може да помолите доставчика си на напитки да предостави за дегустация няколко вида кафе на зърна. Така по-лесно ще определите зърната кафе, които се одобряват от повечето служители.

Има и друга възможност – да купувате различно кафе всяко тримесечие, за да може всеки да опита нещо ново и да удовлетворите всички предпочитания, поне що се отнася до качествено кафе.

Свежест

Ако действително държите служителите ви да са по-продуктивни, удовлетворени и спокойни, трябва да им предложите кафе с високо качество. Търсете информация от доставчика си какъв е срокът на годност на зърната кафе. Те трябва да са прясно изпечени, а поставени в контейнера на машината, могат да издържат не повече от 5 дни. Добре е да ви доставят по-често зърната, за да сте сигурни в свежестта им.

От не по-малко значение е и правилното им съхранение. За целта изберете добре уплътнен стъклен съд, в който да съхранявате зърната на тъмно, хладно и сухо място.

При закупуване на зърна кафе в опаковки трябва да знаете, че зърната остават пресни не повече от 3 седмици според условията на опаковане след изпичане. Затова е добре да проверите или да попитате за датата на изпичане.

Доставка

Поддържането на доставка на пресни кафени зърна е много важно. По-голяма част от доставчиците могат да ви предложат изцяло безплатна доставка или такава с покупка над определена стойност.

Добра опция е също да зареждате със зърна директно от място, където се пекат. Така ще бъдат още по-свежи и ще издържат по-дълго.

Цена на зърната

Избирайки зърна кафе, със сигурност ще обърнете внимание и на цената. В зависимост от произхода си и мястото на доставка, кафените зърна могат да се различават значително според цената си. Но ако сте оборудвали работното място с добра машина, инвестирайте и в по-качествени зърна от утвърдени брандове.

За да не правите излишни разходи, може да прецените средния брой чаши кафе, които се консумират на ден. Предвидете и малко повече за евентуални гости в офиса. Вашият доставчик ще ви посъветва колко чаши кафе ще се получат от определено количество зърна и така инвестицията ви ще бъде по-рентабилна. Обикновено от 1кг кафени зърна могат да се приготвят около 130 чаши кафе.

Настройка на машината

Дори да сте избрали много качествени зърна кафе, уверете се в правилната настройка на машината. Това е важно, защото върху вкуса на чашата кафе оказва влияние грамажът на дозата, използването на определено количество вода и времето за извличане.

Тъй като кафените зърна са различни, при всяка тяхна смяна трябва да промените и настройката на машината. Препоръчително е да изберете доставчик, който ще ви осигури и техническо лице за поддръжка. Така шансът ви да осигурите максимално добър вкус на всяка чаша кафе се увеличава.

Ако все още не сте закупили кафе машина за работното място, но мислите да го направите, имайте предвид при инсталирането и първите ѝ настройки, че трябва да получите такъв вкус на напитката, който да харесвате вие и колегите ви. Ако в последствие трябва да се направят допълнителни настройки, изискайте от вашия доставчик да ги промени. Така ще можете в най-голяма степен да извлечете максимума от машината си и всички да изпитат удоволствието от неустоимо на вкус и аромат кафе, така нужно за поддържане на концентрацията и енергията на работното място.