Професионалното стилизиране на собствената ни коса, както я визуализираме в главата си, не винаги е толкова проста задача. За по-сложни прически дори може да изглежда като пълна мистерия изпълнена с проба и грешка, неуспешни експерименти и загубено време и нерви. Промяната на текстурата на косата е ключова част от постигането на перфектната прическа. Колкото и добре да сме подстригани, косата на всеки човек е сравнително непослушна и склонна на смачкване, начупване, разрошване и стърчене.

Желаната от нас визия няма как да бъде завършена без правилното стилизиране на прическата. Това е умение, което може да ни бъде полезно в ежедневието тъй като не винаги имаме възможността да посетим професионалист. А дори и без да отделяме това специално време и внимание, всеки от нас заслужава да има красива прическа. Ключът към успехът ни е в правилните продукти дори повече отколкото в някаква прекалено сложна техника. С помощта на едва няколко съвета и продукта, и сами ще успеем да постигнем перфектното стилизиране на косата си.

За да се сдобием с качествени продукти за стилизиране на косата, можем да посетим Be Fit.

Методи за стилизиране на косата

Топъл

Топлият метод за стилизиране включва редица от познатите ни способи за изправяне и накъдряне на косата. Това са машите, горещи ролки и други. Той е най-подходящ за чуплива коса, когато се стремим да я изправим или накъдрим по-продължително. Въпреки че този метод може да изтощи косата при по-честа употреба и не бива да се използва ежедневно, той с причина е използван от много фризьори и стилисти, когато създават перфектната визия. 

Въздушен

Въздушният метод за стилизиране на коса включва най-често сешоар. Това е и най-популярният метод използван от почти всички. Той е най-подходящ за къса или средно дълга коса, тъй като е удобен и надежден начин да помогнем на косата си да застане правилно. Чрез изсушаване на косата по този начин, може да се създаде и по-голям обем за да се оформи и да застане по естествен и красив начин. Въпреки че този метод изтощава косата далеч по-малко от топлия, все пак се препоръчва да избягваме да сушим косата си повече от три пъти в седмицата за да избегнем трайното нараняване на косъма. 

Комбиниран

Комбинираният метод съчетава елементи от въздушния и топлия метод за оформяне за да създаде по-сложни прически. Пълната програма може да допринесе за перфектно изпипана визия, но не винаги е необходима. Както споменахме вече сложното изпълнение не е от такава важност за по-голямата част от прическите, колкото са правилните продукти.

Продукти, които да използваме

Вакса за коса

Ваксата за коса и геловете са изключително мултифункционален продукт, който може да се използва за редица прически. Ако използваме повече от тях, можем да постигнем силно фиксирана и блестяща коса. В този случай, както и по принцип, трябва да внимаваме да не прекаляваме с продукта и да разресваме докато го нанасяме за да не изглежда косата омазнена и сплескана. С помощта на вакса върху мокра коса можем да добием мократа визия. Тя е подходяща за постигане на небрежни или екстравагантни прически, както и за ежедневно укротяване на непокорните кичури.

Лак за коса

Лакът за коса и другите спрейове за коса са универсален начин за запазването на една прическа. Те могат да фиксират косата след като вече е подредена по наше желание. Ползата от тях е, че не слепват кичурите, както някои вакси и гелове (когато не разресваме с тънък гребен). Лакът за коса е финиширащият продукт в много прически за да се гарантира тяхната издръжливост за целия ден. Той не утежнява косата и има разнообразие от продукти спрямо това колко фиксирана искаме да бъде прическата ни.

Пяна за обем

Пяната за обем, както и следващите продукти се използват с много конкретна цел. Обемът, който можем да получим от подобна пяна не може да бъде заменен от стайлинга и вида на подстрижката ни. Подхранващите продукти като пяни и мусове трябва да бъдат съобразени с типа на косата ни. Имайки предвид дали косата ни е суха, мазна или стандартна, трябва да изберем подходящия продукт за нея.

Спрей за изправяне на косата

Спреят за изправяне на коса е подходящ заместител на машата и топлите методи за стилизиране. Можем да го напръскаме на разстояние 20-25см от косата си докато е суха. След което разресваме продължително докато обработваме косата със сешоар.

Пяна за къдрици

Подобно на пяната за обем, този подхранващ продукт може да подобри визията ни чрез къдрици, които изглеждат естествени и категорични. Чупливата и къдрава коса може много да се зарадва на визията, създадена от такава пяна. Тук също трябва да се съобразяваме с това дали косата ни е суха или мазна и да изберем правилният продукт за нея.