Заболеваемостта от грип в Кюстендилска област е леко завишена. Това заяви д-р Красимира Панчева – гл. инспектор в РЗИ-Кюстендил, във връзка с обявената грипна епидемия в съседната област Благоевград. 

5,13 на 10 000 души е отчетената заболеваемост от грип вчера, 23.03.22 г. През миналата седмица – от 14 до 20 март, РЗИ-Кюстендил констатира заболеваемост от 17,97 на 10 000 души. Личните лекари не съобщават за драстично увеличаване на пациентите с грип. На този етап Кюстендилска област не е застрашена от обявяване на грипна епидемия, категорични са от РЗИ. Критичната заболеваемост, след която се навлиза в епидемична обстановка, е 200 на 10 000 души. 

Причинител на грипа са вируси, намиращи се в носоглътката на болния човек. Особено податливи на заразяване на децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Симптомите на грипа приличат на тези при коронавирус, с разликата, че се развиват доста по-бързо – за няколко часа. Грипът е с остро начало, повишаване на телесната температура, главоболие, болки по цялото тяло, отпадналост. 

При засилване на оплакванията пациентите да потърсят личния си лекар, посъветва д-р Красимира Панчева. Актуална оценка на заболеваемостта от настоящата седмица ще бъде направена през следващата седмица, уточниха от РЗИ-Кюстендил.