На 1 март 2022 г. в читалище „Братство 1869“ бе открита изложба от картини и пана със стихове и легенди, посветени на Празника на Баба Марта. Рисунките са дело на учениците от класа по изобразително изкуство към читалището с преподавател Людмила Христова. 

В българските традиции Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата.

Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски и елински обичаи. Легенда, възникнала през 30-те години на 20 век, свързва появата на мартеницата с прабългарите. 

В днешно време всяка година на 1 март българите си подаряват  мартеници за здраве и щастие. Българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите „Честита Баба Марта“.