Недекларирано злато във вид на кюлчета, увити в колан около кръста на пътничка – македонска гражданка, задържаха митнически служители на Митнически пункт Гюешево. 

На 27.02.2022 г., около 3:30 часа на ГКПП Гюешево на изход от страната пристига автобус с турска регистрация, изпълняващ превоз на пътници по редовна линия между Р Турция и Р Северна Македония. Митническите служители  от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница София селектират превозното средство и пътниците за щателна митническа проверка.

При извършен личен преглед на едно от пътуващите в автобуса лица - жена с македонско гражданство, митническите инспектори намират 8 кюлчета злато, укрити в колан около кръста й. Златните плочки с проба „9950“ тежат по 250 грама всяко и са щамповани със сериен номер и маркировка. Общото им тегло е 2 кг на стойност 195 583 лв. Тъй като златните кюлчета не са декларирани пред митническите органи по съответния ред, по случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София и по реда на чл. 251, ал.1 пр.2 във връзка с чл.18 от НК.