Ново културно събитие за региона организират Община Невестино, Музикална къща „Престо” и пианистката Надежда Димитрова, с любезното съдействие на читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил и Община Кюстендил.

От 4-ти до 6 септември 2021 г. фестивалът „Сцени на Струма” ще привлече посетители от региона, туристи от столицата и чужбина с концерти, театрални и поетични спектакли, художествени ателиета и лектории.

Притегателната сила на красивата природа на Кюстендилския край и творческата енергия на водещи български творци - музиканти, художници, артисти, поети, съчетани с оригиналното светоусещане на децата - участници в събитията, всичко това е заявка за неподправена, свободна атмосфера на радост и неограничени възможности за изява. Такава е целта на инициаторът Надежда Димитрова, която се надява фестивалът „Сцени на Струма” да донесе положителни емоции на всички, особено на децата и техните родители.

"Желаем да предизвикаме интереса на местното население, хората от околността, както и на туристи включително от чужбина. Фестивалът включва разнообразни прояви, свързани с различни изкуства - музика, поезия, танци, театър, рисуване и др. Вдъхновени от красотатата на природата и на магичната сила на Кадин Мост (XIV в.), както и сърдечността на хората в този край, решихме да създадем един празник на изкуството, който да допринесе за духовното обогатяване на хората и развитие на културния и туристически бранш в региона. Творческият екип, който ще осъществи всички събития, включва музиканти, артисти и художници от страната и чужбина. Всички ние имаме богат опит в организиране и участие в подобни събития, както в България, така и извън пределите и́”, споделя пианистката Надежда Димитрова.

 
Фестивалът „Сцени на Струма” ще се проведе в три дни: 4-ти, 5-ти и 6-ти септември на различни сцени: от село Невестино, през село Неделкова Гращица, до заключителния Празничен концерт в гр. Кюстендил.

Откриването ще бъде с първия от три концерта обединени в поредица „Детски сцени на Струма” с участието на млади таланти - инструменталисти. Ще има танцови и вокални изпълнения от различни жанрове: фолклор, класика и популярна музика. Оригиналното заглавие на откриващия концерт „Баба и внуче” на 4-ти септември (събота) от 11:00 ч. на сцената с. Невестино, е вдъхновено от специалната емоционална връзка между децата и по-възрастното поколение, на което обществото не винаги отдава дължимото уважение. Ще участват деца и ансамбли от региона, както и фолклорна група от Невестино.

Във втория концерт „Приятелство” на 5 -ти септември (неделя) от 11:00 ч. на същата сцена музикалните изпълнения ще бъдат на талантливи деца от България и чужбина, а на третия „Детски празничен концерт” на 6-ти септември ще гостуват деца от цялата страна. В следобедните часове в събота и неделя от 13:00 часа са предвидени занимания по изобразителни, музикални и поетични изкуства за всички желаещи - деца и възрастни. Те ще се проведат в двора на кметството на с. Неделкова Гращица. Театралният жанр ще бъде представен от спектакъла „Детско влакче на Надеждата" на 4-ти септември от 17:30 ч. на сцена с. Невестино и на 6-ти септември от 13:00ч. с „Приказка за възрастни” с автор Катя Андреева.

За родителите и всички любители на класическата и популярна музика са предвидени вечерни концерти „Музикални залези над Струма”: на 5-ти септември (неделя) на сцената с. Невестино от18.00 ч. ще прозвучат „Френски шансони и музика от мюзикъли” в изпълнение на актрисата Анна Танчева, сопраното Светлана Иванова и пианистката Надежда Малчева. На 6-ти септември (понеделник ) в Деня на Съединението е предвиден „Празничен и заключителен концерт” на сцена гр. Кюстендил пред читалище „Братство 1869” с вход свободен. Ще прозвучат произведения от времето на барока както и от български композитори в изпълнение на изявените музиканти Галина Апостолова пиано, Иван Коев баритон, Ивайло Донков тенор, Йоана Стратева цигулка, Светлана Иванова сопран / пиано, Янко Маринов пиано.