Окръжен съд – Кюстендил присъди 8 години лишаване от свобода за 76- годишния Симеон С., като го призна за виновен в убийството на В.В. в Кюстендил

Петчленен състав на Окръжен съд – Кюстендил определи наказание от 8 години „лишаване от свобода“ за 76- годишния Симеон С., при наличие на многобройни смекчаващи обстоятелства. Съдът го призна за виновен в това, че на 07.09.2019 година, в апартамент на жилищен блок в кв. „Герена“ в Кюстендил, е умишлено умъртвил В. В. / на 45 години /- престъпление по чл. 115 от НК, във връзка чл. 55, ал.1 от НК. Окръжен съд - Кюстендил го оправда по първоначално повдигнатото му от Окръжна прокуратура – Кюстендил обвинение, за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост– престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, пр. 2 и пр. 3, във вр. с чл. 115 от НК.

Съдът приспада от наказанието времето, през което подсъдимият е с мярка „Задържане под стража“, считано от 07.09.2019 г., до влизане на присъдата в сила. Определя първоначален режим на изтърпяване „строг“.

Окръжен съд – Кюстендил осъжда Симеон С. да плати на майката и бащата на пострадалия по 80 000 лв. за претърпените неимуществени вреди от престъплението, както и 50 000 лв. на сестра му, заедно със законната лихва от 07.09.2019 г. до окончателното изплащане на сумите, като отхвърля в останалата им част исковете - до 200 000 лв., като неоснователни. Подсъдимият е осъден да плати и разноските по делото.

Присъдата бе прочетена днес в присъствието на страните по делото в Окръжен съд – Кюстендил. Тя подлежи на жалба или протест в 15- дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Съдът потвърди мярката за неотклонение, взета по отношение на Симеон С.- „Задържане под стража“.  Това определение подлежи на жалба пред САС, в 7- дневен срок.