Кюстендилските лекари са съгласни и имат готовност да се включат във ваксинирането на населението срещу коронавируса. Според тях само така по-бързо ще бъдат ваксинирани хората.

"Имунопрофилактиката е една много важна и съществена част от работата на личните лекари, но когато говорим за ваксините срещу Ковид - 19, но трябва да кажем, че лекарските практики по своята структура са много разнородни. Има лекари с по-голям брой пациенти има и колеги с по-малък брой. Моята практика се състои 80% от деца, така че аз и другите колеги, които работят повече с деца имаме опит с имунопрофилактиката и има начин да се създаде съответната организация за ваксинация с зелени коридори, часове и т.н. Ваксините, които тепърва ще бъдат внасяни, самите опаковки ще бъдат различни. Така, че ако след време дойдат ваксини, които ще бъдат в индивидуална опаковка, в единични дози, това значително ще улесни работата на личните лекари, но на този етап ваксините, които се поставят са по повече дози в флакона, който се доставя, така, че организацията трябва да е много стриктна“ заяви д-р Русимова

Доктор Елена Русимова е на мнение, че трябва да има допълнително изграден кабинет за имунизация, който да е в помощ на общопрактикуващите лекари с по-голям брой записани пациенти.

"Има лекарски практики, които са разпръснати в селски райони, които доста голям брой пациенти и тогава може би ще трудно за колегите, които работят в по-отдалечение райони. Според мен дори и регламентирано да се изисква от нас да поставяме ваксините ще е добре да има някакъв резервен вариант за тези практики, които са с по-сложна структура. Да има имунизационен кабинет, който да обхване оня 1% от пациентите, които няма да могат да отидат при личният си лекар." заяви общопрактикуващият педиатър д-р Елена Русимова.

„Това е единственият начин да се обхване голяма част от населението. Знаем, че за да има ефект ваксината трябва да има масовост.И ако не се включат личните лекари такова нещо не може да се постигне, така,че неминуемо ще се стигне до такъв момент“ д-р Емилия Цветкова:

Според лекарите важно условие е да има редовна доставка на ваксини и да се осигурят нужните бройки за да се обхване онази част от населението, която има желание да се ваксинира.