Ресторантьори от Кюстендил ще се включат в националната инициатива за приготвяне на топъл обяд за медиците от Ковид отделенията в страната. Инициативата е по идея на регионалната структура на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново и бе подета от членовете на асоциацията и в други градове, сред които и Кюстендил.

"Свързахме се с д-р Величков шефа на болницата. Той много се зарадва и прие с удоволствие това наше решение. Даде ни като бройка около 20 души персонал, които са заети в двете отделения с Ковид. Мисля, че като вкусове и качество на дадения топъл обяд ще се справим много добре, защото имаме желанието и инициативата да помогнем на тези хора, които в момента изпитват много трудности и ние с каквото можем да помогнем“, заяви председателя на Сдружение по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев.

снимка: Кюстендил Инфо - новини

 

„Така и така работата ни е паднала доста и се чудим как да задържим персонала. Взеха участие и доста хора, които дори и не готвят, кафета, атракциони и други колеги. Супа, основно ястие, десерт, може и някаква напитка безалкохолна като домашна лимонада. Ще импровизираме, но важното е да е от сърце. Смятаме ,че медиците дават доста от себе си в момента. Предполагам, че ще се зарадват на инициативата ни. На миналото затваряне също доста от колегите се включиха благотворително с разни суми, членският ни внос от дружеството отиде за купуване за болницата на консумативи от първа необходимост. В тази ситуация, която е в целият свят важното е да се постъпва човешки и наистина да не търсим само негативните отзиви. Заобиколение сме от негативизъм и трябва да търсим добрите и положителните неща в живота.“, каза собственика на един от ресторантите Петър Петрушев.

На 27 Ноември 2020 предстои да бъде направена среща на всички ресторантьори и доброволци от Кюстендил, които ще участват в тази инициатива. Очаква се да се включат и хора, които ще предоставят хранителни продукти. Ресторантьорите ще започнат да готвят за медицинския персонал от понеделник, като всеки ден ще се редуват по график в приготвянето на обяда, а доброволци ще правят доставката на храната в МБАЛ "д-р Никола Василиев" Кюстендил. 

"Според нас сега е моментът, в който да покажем нашата солидарност с медиците, защото колкото по-бързо преминем през тази криза с възможно най-малко жертви, толкова по-бързо и нашият бизнес ще се върне към нормалното" заявиха от БХРА.  

Собствениците на ресторанти от Кюстендил се надяват тази инициатива да накара и други кюстендилци да се включат и да подпомогнат по един или друг начин кюстендилската болница.