В Кюстендил през последната седмица се наблюдават необичайно високи нива на пациенти заразени с коронавирусът Covid-19. Според думите на д-р Александър Величков дневно се правят около 80 PCR теста, от които около 80% са с положителен резултат, което е доста притеснително на фона на статистиката за страната, където този процент е около 30-40. През спешно отделение ежeднeвно преминават около 120 пациента. Към момента в МБАЛ "д-р Никола Василиев" са настанени около 80 пациента с Ковид инфекция усложнена с пневмония и дихателна недостатъчност. Средно 10 - 15 човека се приемат на ден за лечение в болницата.

Лекарите в болницата са изправени пред една изключително тежка ситуация!

"Това, което наблюдаваме на практика е в резултат на едно дифузно заразяване, вече не е огнищно и единственото с което могат да съдействат всички хора е да носят маски и избягват контакти, тъй като заразяването става най-често в домашна и работна среда. Временното махане на маската, не носене на маската, така че да покрива носа, дори при разговор с човек, който е видимо здрав прави вероятността за заразяване огромна." заяви д-р Александър Величков директор на болницата в Кюстендил.

снимка: Кюстендил Инфо - новини

Той допълни, че всички мерки, които се взимат от правителството биха се оказали без резултат, ако хората не се спазват мерките, като по този начин не съдействат да се ограничи епидемията.

"Умолявам всички да ни помогнат! Нека всички да носят маски на работното си място, нека имат ограничени контакти с възрастни членове на семейството си, нека да ограничат техните излизания. В самото семейство, когато човек се чувства неразположен или е бил в контакт със заразен нека по някакъв начин да ограничи контактите си дори и с носена на маска вътре в дома. Това е изключително важно, тъй като ако тази тенденция се запази ще стигнем до момент, в който много трудно ще се справим. Разчитам на съдействието и добронамереността на много хора, които биха ни помогнали в този момент, спазвайки тия противоепидемични мерки. Това е единственият начин да ограничим макар и временно натиска върху болницата и да ни даде възможност да помогнем на всички хора, които имат нужда от това." апелира д-р Александър Величков.

Според лекарите в последните дни се е появил и проблем със страха на хората, което е разбираемо. Често пациенти с не толкова тежки симптоми изпадат в паника и се чувстват зле. Доктор Величков обясни, че за хората загубили вкус и обоняние е ясно, че са заразени. Тези с лека температа, болки в гърлото, кашлица и хрема, често отдават състоянието си на началото на зимния сезон или на други причини, но вероятността те да са заразени е огромна. Всички хора със симптоми трябва да спазват указанията на личните си лекари и да не прекаляват с лекарствата за сваляне на температура за да не си увредят допълнително организъма.

Болницата в Кюстендил в момента разполага с 90 легла за пациенти заразени с Коронавирус. Те са разположени в две отделения. През лятото са изградени 50 допълнителни точки за захранване с кислород.