Остават броени дни до официалното откриване на Четиринадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия” – 2020, който ще се проведе на 25 и 26 юни в гр. Кюстендил. Неговият старт ще бъде даден в 10:30 часа на 25 юни – събота в Голямата зала на читалище „Братство 1869“.

Организатори на събитието са община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”. Международният музикален форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил - г-н Петър Паунов.

През годините конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата. Класираните на първо, второ и трето място индивидуални изпълнители по народно пеене от първа и втора възрастови групи ще получат целева финансова подкрепа и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата.

Тази година в конкурса ще вземат участие само индивидуални изпълнители по народно пеене в три възрастови групи - до седми клас;  до единадесети клас; до 30 г. Участници от чужбина не се допускат.

Организаторите се подготвят музикалното събитие да протече при спазване на всички епидемиологични изисквания на Министерство на здравеопазването.

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на народната музика като: доц. д-р Георги Петков, нашата съгражданка Олга Борисова, Димана Боянова, Цветелина Вельовска, Стойка Германова и др.