Районен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Николай Николов, одобри споразумение и наложи наказание от 1 година лишаване от свобода, с 3 - годишен изпитателен срок за кюстендилец, който се призна за виновен в извършване на 3 престъпления – закана за убийство, незаконно оръжие и нарушаване на мерки против разпространението COVID - 19.

Обвиняемият Иван С. е неосъждан, на 55 години. Той се призна за виновен в това, че на 02.05.2020 г., в къща в село Жабокрът се е заканил с убийство на жена, като е насочил към тялото й огнестрелно оръжие и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. За това престъпление, прокуратурата и защитата са се споразумели, а съдът е одобрил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 месеца, изпълнението на което да се отложи за изпитателен срок от 3 години. Обвиняемият се признава за виновен и в това, че на 03.05.2020 г.,зад предна лява седалка на лек автомобил държи огнестрелно оръжие – ловна пушка, без да има съответното разрешително съгласно Закона. За това престъпление ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Иван С. е нарушил и мерки, издадени против разпространението на коронавирусната инфекция, като лице поставено под карантина, след завръщането му в страната. Той не е изпълнил предписанието на РЗИ да не напуска дома си в Кюстендил, за срок от 14 дни, считано от 24.04.2020 г. За това престъпление, обвиняемият се наказва с „пробация“ за срок от 2 години.

На основание чл. 23 от НК, съдът налага на обвиняемият най- тежкото из между наказанията, а именно – „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.