Над 60 са болните от коронавирус в Кюстендил за последната една седмица, като над 90 % от тях са от ромският квартал „Изток“.

Около 10-12 души с грипоподобни симптоми преминават на ден през Спешния център в Кюстендил. Около половината се оказва, че са с положителен резултат за коронавирус, това съобщи директорът на болницата д-р Александър Величков.

"В момента имаме жена, която е в крайно тежко състояние и е включена на респиратор. Има и мъж, който също е в крайно тежко общо състояние, който за момента не е закачен за респиратор, но състоянието му е изключително тежко. Двамата са с опасност за живота. Освен тях имаме и 4-5 души в тежко състояние с двустранни пневмонии, с дихателна недостатъчност, с кислородолечение. На този етап имаме достатъчно легла в отделението, където се лекуват болните от коронавирус. Проблемът обаче, е че огромна част от тях се нуждаят от кислородно лечение, което за сега е осигурено, но ако дойдат много такива болни, самата болница не е съвсем приспособена за да бъде реанимационна цялата. На този етап се справяме. Проблем е и персонала, защото се работи при тежки условия, а медицинските лица са малко“, заяви д-р Величков.

В момента в Ковид отделението на МБАЛ "д-р Никола Василиев" се лекуват 11 пациенти. Сред болните има една медицинска сестра и санитарка от болницата. Само днес новорегистрираните болни с коронавирус са 14 души.