17 годишният Алекс, ученик в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ е тазгодишният победител от кушията на Тодоров ден в село Богослов. Тази година за първи път инициатори на надбягванията станаха няколко момчета от населеното място. По традиция участниците стартираха от началото на село Богослов и финишираха в двора на черквата. Те обиколиха три пъти храма, a след това уважиха и именниците.

„Не очаквах да спечеля, просто първото място е въпрос на късмет“, сподели победителят.

В надпреварата имаше и момичета. Сред тях беше 19 годишната Адриана Ардалска.

„Конят се казва Зара. Яздили сме я няколко пъти преди това, но ние не се борим за място, така че заради обичая минаваме. Аз имам три коня, но са по-старички и не са за състезание. Имам млади и стари. Младият е доста малък за яздене, а пък старата няма смисъл да я мъча. Мечтая някога да завърша ветеринарна медицина и да си направя собствена конна база. Всичко е заради любовта ми конете. При тях съм щастлива.

 

снимка: Кюстендил Инфо

Участниците в състезанието посрещна и местният свещеник отец Васил Кудуски.

„То си е стара традиция тука. Аз съм 32 – 33 години свещеник в селото. Тая традиция е от стари, стари, стари и винаги е поддържана и си я поддържаме задължително. Винаги по 20 - 30 коня имаше. Сега вече е по-слабо, но пак горе -долу. Традицията е за да се поддържа.“.

Кристиян Станимиров участва за пореден път и сподели, че кушията е тръпка, а наградата не е важна.

„От малък съм запален. Баща ми, брат ми. Те по принцип се занимават с коне и аз от малък си се занимавам. Вече имам победи. Втори, трети, ставам, брат ми става първи. Това си е традиция към селото. Всяка година се прави.“


В състава на участниците в кушията имаше млади хора от Кюстендил, както и от селата Слокощица и Жиленци, всички те обединени от любовта към конете.