Районна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 23 годишния Н. Д. за извършено от него престъпление по чл. 297, ал. 1 от НК.

Обвиняемият бил осъден с влязла в сила присъда за десет месеца „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване. Първоначално бил настанен в затворническо общежитие от открит тип „Самораново“ и назначен като общ работник в кухненския бокс и в търговско дружество в гр. Дупница.

По-късно затворникът бил преназначен в друга фирма в гр. Кюстендил и започнал работа на външен неохраняем обект в близост до града, където се извършвал дърводобив. Режимът на изтърпяването на наказанието бил променен от „общ“ на „лек“.

На 21 Юли 2019 г. Н. Д., заедно с други лишени от свобода, бил закаран на обекта. В края на работния ден обаче се отклонил от групата, навлязъл в гората и избягал. Било организирано издирването му, но същият не бил открит. След обявяването му за общонационално издирване, по-късно същата вечер, бил забелязан в местността „Черна нива“ в района на гр. Дупница във видимо нетрезво състояние. Мъжът бил задържан и откаран в затвора в гр. Бобов дол.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Д. да продължи в съда.