На 1 Февруари 2020 год. от 12 ч. в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои осмото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

фотограф: Ярослав Ставрев Студио Видеограф

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану и Захари Каменов. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, Коледната изложба на кюстендилските художници и експозиция с творби на Николай Дюлгеров. Подготвена е и изложба „Кюстендилска изобразителна школа“ от фонда на Галерията. От началото на XX век до днес Кюстендилската изобразителна школа наброява близо 200 автори, чието изкуство е близко по дух и с обща идейно-пластична насоченост. Произведенията на такива майстори като Стоян Венев, Никола Мирчев, Кирил Цонев, Асен Василиев, Петър Рамаданов, Мориц Бенционов, Богомир Лазов, Борис Колев, Борис Елисеев, Николай Дюлгеров, Райна Евтимова, Драган Лозенски и др. допринасят за неповторимостта и ценността на колекцията на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци и ще поднесат цветя пред паметника на художника.