Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства предупреждават от ГДБОП

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, чиято цел е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Също както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., наименован "Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се твърди, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

снимка: пресцентър на МВР

От МВР уточняват, че не съществува електронна поща с такъв адрес!

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте, а директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел - разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.