Даровити ученици от НМУ "Любомир Пипков" ще свирят в Европейския парламент в Брюксел утре, 20 юни

 

София, 19 юни 2018 г. - Концерт на Младежкия камерен оркестър "София" при Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков ще слушат депутатите в Европейския парламент и техните гости утре, 20 юни. Изложба на ученици от училищата по изкуствата в България ще съпътства събитието, което се организира по инициатива на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

Оркестърът, носител на най-престижните творчески  отличия от основаването си преди близо 70 години до днес, ще изпълни произведения от Йохан Себастиан Бах, Йозеф Хайдн, Франц Дрдла, Бежамин Бритън и Ян Ван дер Роост. Солисти на концерта ще бъдат младите дарования Далия Чолакова, цигулка (10 години, Национално музикално училище "Любомир Пипков" София), Николай Маринов, пиано (17 години, НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив) и Димитър Димитров, флейта (18 години, НУИ "Проф. Веселин Стоянов" Русе). Солистите са едни от най-награждаваните млади български музиканти през последните години. Лауреати на престижни български и световни конкурси, талантите ще свирят за първи път заедно на една сцена.

Концертът ще се състои от 19 ч. в зала "Йехуди Менухин" в Европейския парламент утре, 20 юни. Той отбелязва Българското председателство на Съвета на Европейския парламент и се осъществява със съдействието на Министерство на културата.