Пожар изпепели стотици декари черешови насаждения в кюстендилските села Драговищица и Стенско. Така след мраза, който порази черешовата реколта тази година, още едно природно бедствие стовари икономически загуби за производителите. Черешите в двете села са от късните сортове и в момента се берат от местните хора.

Все още никой не се ангажира точно колко са опожарените площи. Стихията се разпростря на няколко фронта. В село Драговищица хората разбират за пожара след воя на сирената и камбаната на черквата. Поне 50 човека от местното население се включиха в гасенето на пламъците. Трактори с водоноски правеха курсове до опожарените площи.

Предположенията са, че огънят тръгва от малка вила в края на село Драговищица. Пламъците стигат почти до къща и в село Стенско, а мястото е важно за местните, тъй като там всяка година честват Трифон Зарезан.

Доброволци с лопати се организират и там. В помощ на пожарникарите се включват и горски служители. Доброволческите отряди също не се поколебават и тръгват към тлеещите масиви. Щетите са в процес на уточняване. Подобни пожари обаче по това време на годината в село Драговищица не са рядкост. Граничен полицай си спомня, как преди години подобно бедствие отново сполетяло черешовите масиви в тази местност, която хората наричат Краището.

Кметът на село Стенско Огнян Янев научил от колежката си от село Драговищица София Плачкова. Събрал доброволците, на помощ дошли и водоноски на ОП Чистота.