Над 2 500 участници очакват в Кюстендил за 11-то издание на Международния фолклорен конкурс "Пауталия". Традиционно той се провежда под патронажа на кмета на Кюстендил, а организатори са читалище "Братство". "Очакваме изпълнители от цялата страна, от различни възрастови граници. Правим всичко възможно, за да им създадем необходимите удобства", каза председателят на читалище "Братство" Иван Андонов.

В конкурсната програма ще вземат участие и представители от Македония, Сърбия и Черна гора.  Най-добрите във възрастовата граница от 15 до 17 години ще получат и едногодишни стипендии. За първи път конкурсът ще даде поле на изява в рамките на три дни, уточни Иван Андонов. В състава на журито отново е поканена, обявената за почетен гражданин на Кюстендил, народна изпълнителка Олга Борисова.

"Международният фолклорен конкурс "Пауталия" е включен в календара на Министерство на културата. Изданието помага на град като Кюстендил да развива културния туризъм, и да се утвърждава като културна столица на България", споделиха още организаторите.