Четири женски накита от фонда на Регионалния исторически музей в Кюстендил изследва асистент Веска Спасова. Тя представи проучването си в рамките на Втората научна конференция, организирана от културната инстутитуция. Най-впечатляващият женски накит е коланът за плодородие, дарен с протокол от 1961 година.

"Той вероятно се е носил под дрехите на голо, и е бил за бременност. Съставен е от осем плочки, като деветата липсва. Той е по-скоро като амулет, а думата е арабска и означава нося. Всеки амулет е свързан с вярванията на българите, но преди да стане такъв, трябва да се сложи под възглавницата", разказва асистент Веска Спасова.

Девет от докладите, включени в програмата на форума са на домакините от Кюстендил. Общо ще бъдат представени 25, каза директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички. Сред по-любопитните изследвания са тези на представителите на музеите в Разлог и Сандански.

"Подобна конференция като първо издание организирахме през миналата година. Идеята беше на нашия колега Ангел Джонев. Целта е да покажем непоказвани досега неща от архивните фондове", заяви Валентин Дебочички.