Охраната на черешовите масиви във връзка с предстоящата кампания коментираха кметове на села в Кюстендил с представители на Районното управление на полицията.

И тази година в охраната ще се включат и сили на жандармерията. Предвиждат се и позициониране на два мобилни контролно -пропускателни пункта.

„Охраната на черешите няма да се различава по-нищо от предходните години. Ще съсредоточим усилията си, ще бъде ангажиран достатъчен брой полицейски състав при охраната на масивите“, коментира началникът на РУП -Кюстендил Росен Райчев.

Под въпрос е и използването на термовизьорите на Гранична полиция, тъй като ангажиментите им са насочени в посока на бежанската вълна

Измръзването на черешовите масиви при двете атмосферни аномалии от тази година ще провокират и по -високи цени при изкупуването на реколтата. Прави се и организация за извозване и охрана на берачите, които ще бъдат ангажирани от кв. Изток. В голяма част от селата реколтата е компроментирана от 90 до 100 %, но надеждите са, че ще има череши. В село Соволяно масивите със сладкия плод са близо 1 000 декара.

„Ние заедно с общинска охрана съдействаме на полицията при охрана на черешовите насаждения. При забелязване на съмнителни лица в района на черешовите масиви, уведомяваме и сме длъжни да направим това ресорните институции“, коментира кметът на село Соволяно Пламен Илиев.

Кметовете на населени места трябва да излязат с предложения относно местата за изкупуване на череши. Впоследствие те ще бъдат регламентирани със заповед на  кмета на Кюстендил Петър Паунов.