Първо място в направление "Обреди и драматизации" спечелиха ученици от Пето ОУ"Христо Ботев" Кюстендил, участници в XIX Националeн ученически  празник "За хляба наш..." в Благоевград, където ритуално замесиха "Богородичен хляб" и пресъздадоха автентичния народен обичай "Панагия-въздигане на хляба".

Малките артисти, от 3 до 7 клас,  в  оспорвана конкуренция с училища и школи от цялата страна, завладя журито и овациите на публиката с неподправения си диалект и народни  носии от Кюстендилско,  с актьорското си майсторство и преклонение към българския фолклор и най-голямото земно благо - хлябът. 

Училището е традиционен участник в този престижен конкурс и за пореден път се представи отлично. В изпълнение на проект "Твоят час" групата по интереси " За хляба наш", ръководена от Веселка Коларова,  участва  в няколко направления: за приказка, в раздел "Бабините рецепти", "Обреди" и изложбата на хляб и хлебни изделия.

Високата оценка  мотивира децата да  ценят българското, да развиват традиционните ценности и талантите си, своите умения и нагласи, за да се превърнат в успели хора.