Засилени полицейски мерки ще бъдат предприети в  Кюстендилска  област за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през  Великденските празници!

Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  в областта извършиха проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения. Проверени са  ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на храмовите служители за успешна евакуация и пожарогасене.  В повечето от храмоветe в Кюстендилска област по време на празничните литургии ще дежурят служители на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението. 
Ще  бъде засилен и пътният контрол.  Най-много туристи и автомобили се очаква да отидат в Рилския манастир, затова препоръчваме на гражданите да спазват стриктно правилата за движение, да паркират само на определените паркоместа, при възникнала необходимост от спиране – да бъде извън активната лента за движение. По Великденските празници ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“, както и за контрол на скоростта. За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност: 
Внимавайте при продажба на животни 
С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. 
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
•  Укрепете и осветете стопанските си постройки
•  Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
•  Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
•  Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. 
•  Препоръчваме  при осъществяване на сделката с животни  да придружите купувача до ветиринарната служба в селото, където има такива, за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност. 
•  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.112, който се избира безплатно от всички оператори. 
Пазете се от джебчии
Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
•  Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре  я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
•  Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.
•  Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
•  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
         Ако ще отсъствате от дома
•  Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
•  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. 
•  Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви. 
•  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати. 
•  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. 
•  Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки -   също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещения. 
Ако предприемате излет сред природата
•  Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени места в районите на туристическите заслони и пътеки. 
Ако ви предстои  пътуване: 
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност.  
•  Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в дните от Великден  до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи. 
•  Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в навечерието на почивните дни и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. 
•  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
•  Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват  самонадеяност зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи,  са със стаж зад волана до две години. 
•  В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
•  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски. 
 
Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи  настроението ви, знайте, че на тел.112 можете да звъните по всяко време.