Навигация

С доброволен труд и средства събрани от местното население преди два века е изградена черквата "Свети Архангел Михаил" в село Шишковци. От тогава без прекъсване хората от селото правят курбан за здраве на днешния храмов празник.

"Черквата е построена през 1883 г. Под всяка икона в черквата е изписано името на този, който е дал парите за изографисването. На празника на Свети Архангел Михаил се чества откриването на черквата, като от тогава се пази и летописна книга в която пише, че населението на село Шишковци реши, че на тази дата всяка година трябва да се прави курбан като се готви зеле със коч. Ние спазва традицията, готвим зеле, но с месо от овца." Каза кмета на селото - Климент Терзийски.

За празника, наричан още Рангелов ден идват хора от цялата страна. Тази година курбана е в делничен ден, но въпреки това са предвидени 300-400 порции. От няколко години насам за вкусния курбан се грижат майсторите готвачи Олга Стефанова и Райна Лулева, която днес празнува своя имен ден.

Село Шишковци е известно с това, че години наред в него е живял и творил известния художник Владимир Димитров - Майстора.

Вижте също ...

Търсене

Кюстендил Инфо - новинарски сайт, проект на Студио Видеограф