Празник на Плодородието в КюстендилОбщина Кюстендил се подготвя за традиционния Празник на плодородието. Тази година изданието съвпада с Международния ден на музиката - 1- и октомври. Художниците Георги Бенгаров и Евгени Паунов довършват и последните детайли по огромния декор с плодове, който ще украси централния площад "Велбъжд". "Като цяло в програмата са включени участници и изпълнители от нашия град , но най-важното са самите щандове, подредени с плодове и зеленчуци, с автентични тъкани и съща така с автентични съдове. Жури оценява всичко", каза началникът на отдел "Култура и духовно развитие" при Община Кюстендил Димитрина Укалска.

Изложението на плодове в Кюстендил датира от повече от един век, утвърждавайки името на града като люлка на овощарството. Държавният архив пази документи и фотоси от първите издания на празника. "По принцип общината се стреми да стимулира участието на хората. Изключително много се включват читалища и именно те, са тези, които правят Празника да е така пъстър. С Празника на плородието закриваме цикъла от празници, а те са Кюстендилска пролет, Празникът на черешата и Панагия",  уточни още Димитрина Укалска

Красиво аранжирани щандове на читалищните институции от селата се състезават за съответния приз. Конкуренцията за оригиналност нараства с всяка изминала година, допълвайки се с вдъъхновението на участницит. Новото тази година е демонстрация на приготвяне на туршии. Жури пък ще избере и най-едрата ябълка, а за производителя е предвидена награда.