Пътят на хлаба проследяват деца в музейна работилница в Кюстендил. Малчуганите участват в пълния цикъл на подготовката, като сами смилят брашното в автентични хромели. В музеят е запазен и експонат на сърп от еленов рог. Интересът към инциативата на регионалниия исторически музей е огромен. Само през първия ден децата от детските градини в града са приготвили 44 питки изпечени в двора на музея в каменна пещ.

"През август обръщаме внимание на това, как някога се е правел хляба, защото човек прави хляб повече от осем хиляди години. За първи път това се случва през новокаменната епоха, за коеот говорят откритите находки на територията на България и Кюстендил. Тъй ката в нашата постоянна археологическа експозиция имаме предмети свързани с правенето на хляб, правенето на брашно, целта на тази работилница е да запознаем децата с тези древни находки свързани с пройзводството на хляб." каза Мирослава Таскова от Регионален Исторически Музей град Кюстендил.

Най-трудно за децата се оказа приготвянето на брашно от жито, чрез хромели и това определено е непосилна задача, тъй като в стари времена са го правили възрастните. За сметка на това децата с удоволствие участват в замесването на питките.