27-годишен мъж е задържан от кюстендилски полицаи в края на миналата седмица за притежание на наркотично вещество. Установен е от полицаите в кв. „Изток“ , при извършения обиск у него са открити 2 опаковки канабис и 3 опаковки МDМА. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест.  Два дена по-късно, на 1.10.2023 г., е задържан отново – за проникване в офис в центъра на Кюстендил, до повторното задържане се е стигнало след подаден сигнал от служител в офиса. По данни на заявителя  е отнета сума от 2 лева.Бързи  полицейски производства са образувани, уведомен е дежурен прокурор.

В края на миналата седмица служители на РУ Рила – при проверка на автомобил „Роувър“, управляван от 39-годишен мъж от с. Стоб и пътуващият с него 63-годишен/баща му/ , установили, че превозват 3 ловни пушки и 43 патрона от различен калибър. Последвала е проверка в служба КОС, оказало се, че двамата имат разрешително за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие, но не за откритите и иззети оръжия. Бързо полицейско производство е образувано по случая, двамата  мъже са задържани с полицейска заповед, уведомен е дежурен прокурор.

2 бързи полицейски производства са образувани в РУ Дупница в края на миналата седмица за управление на МПС след употреба на алкохол. Единият водач е установен по ул. „Отец Полихроний“ в града – 44-годишен местен жител е, бил е зад волана с 1.86 промила алкохол в издишания въздух; другият водач на л.а. „Сузуки“ е причинил ПТП  с материални щети на ул. „Самоковско шосе“, той е 77-годишен софиянец.Управлявал е с 1.59 промила алкохол в издишания въздух. Двамата водачи са задържани с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница,  автомобилите са  иззети с протокол за доброволно предаване. Уведомена е прокуратурата.

В края на миналата седмица в РУ Рила е образувано досъдебно производство за нерегламентиран добив на дърва за огрев. Сигналът в полицията е подаден от служител на ДГС „Рилски манастир“, водачът на товарния автомобил, натоварен със сухи борови дърва за огрев, е напуснал мястото на извършване на проверката преди пристигане на полицейския екип. Дървата не са маркирани. Автомобилът и товара са иззети като веществени доказателства. За случая е уведомен дежурен прокурор.

11 пожара са гасили в края на миналата седмица екипи на РСПБЗН в областта, 2 от тях са нанесли щети – унищожен е състезателен автомобил БМВ на летището в с. Крайници, причина за пожара е техническа неизправност; в с. Голем Върбовник са унищожени 15 бали слама, пожарът е тръгнал от сухи треви и е причинен поради небрежност. Няма пострадали хора.