Кирил Кръстев е 32 години, родом от Кюстендил. Завършил е средното си образование в ПМГ „Проф. Емануил Иванов” и висше – Агрономство (бакалавър) и Растителна защита (магистър) в Лесотехнически университет.

В момента работи като асистент в Институт по декоративни и лечебни растения - Негован към Селскостопанска академия и аграрен журналист на свободна практика.

Истината е, че Кюстендил е град с затихващи функции, въобще не приличащ на областен такъв. Град без инвестиции, непривлекателен за развитие за младите хора, като броят на населението се смалява с всяка изминала година.

Дори гордостите на града като, нарицателно за овощната градина на България, наличието на многобройни минерални извори и спечеленото прозвище едни от най – „зелените” градове на България не се използват адекватно и за развитието им се полагат нищожни усилия.

Конкретно за развитието на земеделието в околията проблем са намирането на пазар и реализирането на продукцията на подходяща цена, особено за дребните производители.

Науката е на добро ниво, в лицето на Институт по земеделие – Кюстендил, новите технологии в лицето на агрофирми – препарати, машини и торове са достъпни за всеки, но пазарът, с оглед годишното производството на плодове в областта, на административно ниво, не е подпомогнат достатъчно и в конкретни случаи въобще липсва.

Намирането на пазари за някой производители – дребни, прохождащи стопанства е изключително трудно, а в повечето пъти води до завишени разходи и пилеене на време. Действащите селскостопански пазари също трябва да се осъвременят – технически и по обем.

Затова някои от моите цели за проспериращо земеделие са следните:

Включване на комисия с дейност проблемите на земеделието на местно ниво в постоянните комисии на Общински съвет – Кюстендил, с ключова дейност връзка между производители и купувачи.

Изграждане на борса за селскостопански стоки за средните и големи производители, с прилежаща площадка с достатъчно голяма площ за тирове, машини за товаро-разтоварителна дейност и амбалаж.

Повече пазари на ключови места, по подобие на кооперативният пазар – за дребните производители и увеличаване площта на съществуващите вече такива, както и тяхното модернизиране.

 

Василен Крумов е на 32 год. Завършил е ПТГ "Джон Атанасов" в Кюстендил - специалност Компютърна техника и технологии. Работи като главен готвач в заведение.

Неговата насоченост е към развитие на природните и исторически дадености на нашия град, благодарение на които, Кюстендил може да бъде една от водещите културни дестинации на югозападна България.

Кюстендил разполага с минерална вода, която още в древността го е превръщала в желана дестинация не само за почивка но и за лечение. Разполагаме също с възстановената късно-антична крепост в местността Хисарлъка.

Гостите на нашият град могат да се насладят и на красотата и величието на Осоговската планина, която е петата по големина планина в България с нейният връх Руен, до който могат да бъдат организирани преходи и оф-роуд изкачвания.

Според мен нашия град, нашият Кюстендил с малко усилия може да се превърне в културно и туристическо средище благодарение на своята природа, архитектура и видни личности родени и творили тук.

Един от примери за такава личност е Владимир Димитров - Майстора, чието име носи и картинната галерия в града ни, която е най-голямата на Балканския полуостров и е единствена с естествена осветеност на залите, благодарение на стъкления си таван.

В заключение на моите думи бих казал, че Кюстендил има потенциал в сферата на туризма и балнеологията.