В заседателната зала на Община Кюстендил се проведоха консултации между кмета Петър Паунов и парламентарно представени партии и коалиции относно разпределението на местата в секционно избирателните комисии за предстоящите избори за местна власт, предаде репортер на „Кубер прес“. 

"Не постигнахме съгласие относно разпределението. Всички, с изключение на "Продължаваме промяната“ бяхме съгласни с предложеното на кмета Паунов с изключение на групата от „Продължаваме промяната“-ДБ. В този случай ОИК ще трябва служебно да разпредели местата в секциите по разпределената бройка и определения ръководен състав по тяхна преценка.“ каза представителят на ГЕРБ Михаела Крумова.

По думите й претенциите на ПП-ДБ са били във връзка с това, че не искат в определени секции да имат двама човека -членове а по един, като втория им полагаем се член да бъде преместен в някоя от другите секции - без да са имали конкретни предложения за замените, защото иначе би се нарушило съотношението.

„Когато искаш да махнеш член от една секция трябва да предложиш с представител на коя партия в друга секция, този член да бъде заменен. Такова предложение нямаше и не подлежеше на обсъждане.“ уточни Михаела Крумова.

Представителят на БСП за България в консултациите Йордан Тодоров уточни, че проблемът с ПП-ДБ е изявеното тяхно желание да бъдат направени промени в минимум 19 секции. Основанията им за искането, е че в по-малките секции имат повече членове, а в по-големите по-малко.

„Като цяло ние от БСП за България искахме една замяна, колегите се съгласиха искахме да имаме зам. председатели в секции 26 и 112. Ще си организираме процеса по време на изборния ден, дългогодишни участници сме в такива консултации и може би с най-голям опит в сравнение с останалите. Всички наши членове на секции ще бъдат инструктирани и подготвени, защото това са тежки избори с избор за кмет, съветници и кметове  на кметства, освен това ще има машинен и хартиен вот, което евентуално би затруднило СИК, чийто членове са с по-малък опит.“, обобщи Йордан Тодоров.