На работна среща, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски, представители на РИК, на общините, на ОД на МВР, РД „ПБЗН“ и Информационно обслужване обсъдиха началния етап на подготовката на изборния процес в област Кюстендил. “Независимо, че това са поредни парламентарни избори, не бива да ги подценяваме. Има нови моменти и възникващи въпроси. Видеонаблюдението се явява предизвикателство, но очакваме да се внесе яснота. Ние, държавните и общинските служители, институциите, имаме ангажимент да организираме едни честни, спокойни и нормални избори”, заяви инж. Пандурски. 

Главният секретар на администрацията Гергана Михайлова обясни, че на този начален етап от организацията на изборния процес в ОА се изпълняват задълженията по Изборния кодекс, хронограмата и другите решения на ЦИК относно доставката и съхраненията на изборните книжа и материали. “Създадени са условия за работата на РИК. Областна администрация е взела участие в конституиране на Комисията, като е провела консултациите с политическите партии. Предложен е тираж на бюлетини, който е в размер на 141 хиляди и 800 броя, съобразени с броя на избирателите от предходните избори и Изборния кодекс, където е посочено, че трябва да бъдат 110% бюлетините от броя на избирателите”, обясни Михайлова. Тя припомни, че ОА съхранява в определени за целта помещения изборните книжа и материали, като те са съответно под охрана на ОД на МВР. “Избирателните списъци са получени от ГРАО. Към момента няма забавяния и ангажиментите от наша страна са изпълнени”, посочи Михайлова.

Председателят на РИК - Кюстендил Венцеслав Механджийски заяви, че Комисията работи и на този етап се регистрират коалициите, партиите и кандидатските листи, като крайният срок е до утре. Механджийски поясни, че ще се правят обучение на СИК-овете във всяка една община. 
“Със съдействието на ОА ще работим отново по график. Самата система показа, че работи добре. Няма го това струпване на отделни общини пред РИК и напрежение сред членовете на комисиите”, каза Механджийски. Като предизвикателство той посочи подготовката на членовете на СИК-овете по отношение на протоколите и удълженото време при предаването им в края на изборния ден. Очаква и повече яснота във връзка с видеонаблюдението. 

“Подготвили сме необходимата документация и правим предварителна организация относно обезпечаването в предизборния ден. Проблемът с охраната ще бъде обезпечен с колеги от РГДП и “Пожарна безопасност”, коментираха от ОД на МВР - Кюстендил. 

Представителите на общините дадоха обратна връзка, че спазват хронограмата и на този етап не срещат трудности. Те обаче поставиха въпроса за осигуряването на паравани в изборните помещения. 

По време на работната среща от Информационно обслужване споделиха, че в утрешния ден се очаква да бъде обявена обществена поръчка за видеонаблюдението.