По инициатива на областния управител инж. Александър Пандурски се проведоха работни срещи с ръководството на РИК – Кюстендил и с представителите на политическите партии и коалиции от областта. Темата на срещите бе организационно-техническата подготовка за провеждане на изборните за народни представители, за президент и вицепрезидент на 14 ноември.

В срещите се включиха и заместниците инж. Георги Илинов и Емил Атанасов, главният секретар на институцията Гергана Михайлова и Василка Манчева – директор Дирекция „АКРРДС“.

С оглед на ковид обстановката в Кюстендилска област присъстващите обсъдиха графикът и приемането на протоколите в нощта на изборите. Коментиран бе и графикът на пристигане на автобусите от общините. Обсъдени бяха възможности как да се избегне струпването на хора и също така как да няма мръзнещи членове на СИК-овете отвън в нощта на изборите. „Трябва да подходим максимално отговорно към здравето на хората и да намерим най-оптималният вариант, за да ги улесним при работата им в нощта на изборите“, категоричен бе инж. Пандурски.

Председателят на РИК – Кюстендил Тодорка Илиева-Скрипкина обясни, че на 2 ноември Комисията е взела решение на територията на областта да има 5 подвижни секции. Те ще бъдат в общините: Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Рила. На днешното заседание предстои назначаването на тези подвижни СИК-ове.

„Актуален е въпросът относно обучението на СИК-овете, което най-вероятно ще се случи онлайн“, обясни тя. В тази връзка предстои съобщение от страна на РИК относно получаване на предварителни методически указания, което е с оглед на онлайн обучението и невъзможността на всички членове на СИК да се включат и да го проследят. Те трябва да бъдат разпространени съответно от координаторите по политическа партии на членовете на СИК-овете, ангажирани в изборите.

Тодорка Илиева-Скрипкина обясни също, че демо машините работят по график, който е обявен още към 28 октомври. „Има две мобилни машини на територията на общините Кюстендил и Дупница, които обикалят населените места, където ще има машинно гласуване. За общините Кочериново и Бобошево машините ще бъдат налични от 5 ноември“, посочи председателят на РИК.