Броят на бюлетините за Кюстендилска област е 288 800, което е с 10% повече от броя на избирателите в областта.

Тази сутрин - 23 Октомври 2019 г., в Областна администрация – Кюстендил бе отпечатано и отворено помещението, в което се съхраняваха бюлетините и изборните книжа за провеждане на местния вот на 27 октомври 2019 г. Това се случи в присъствието на областния управител Виктор Янев, главния секретар Гергана Михайлова, служители на администрацията и МВР, представители на всички девет Общински избирателни комисии и медии.

Областна администрация Кюстендил прададе бюлетините за местните избори
снимка: Областна администрация Кюстендил

"На 20 Октомври получихме бюлетините. Съгласно процедурата, с решение на Централната избирателна комисия, те бяха запечатани в присъствието на упълномощени представители от всички ОИК в областта. Тогава още им бе указан графикът, по който днес, на 23 Отомври, ще бъде разпечатано помещението и раздадени бюлетините на представители на общинските администрации по места, в присъствието на ОИК“, обясни областният управител Виктор Янев. Той уточни, че, според създадения график, бюлетините първо бяха предадени на Община Кюстендил, тъй като са с най-голям брой избирателите и съответно броят на бюлетините.

Извозването на бюлетините и изборните книжа днес от Областна администрация - Кюстендил до деветте общини също ще бъде под охрана на органите на реда.

„Докато не бъдат раздадени бюлетините в съботния ден – ден преди вота, те ще бъдат строго охранявани от служители на МВР в помещения, определени със заповед на кметовете по общини“, обясни още Виктор Янев.