Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/kustend2/public_html/plugins/system/jsntplframework/libraries/joomlashine/template/megamenu.php on line 228
Изложба посветена на 140 години от приемането на първата българска конституция

Навигация

Областна администрация кани кюстендилци на изложба, посветена на 140 години от приемането на първата българска конституция

На 14 януари 2019 г. /понеделник/ в областния център Кюстендил ще се състои официалното откриване на пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Събитието е насрочено за 15:00 ч. и ще се проведе в читалище „Братство – 1869“, с свободен вход за жителите и гостите на областния град.

Представителната изложба е по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Областна администрация Кюстендил е съорганизатор на събитието, посветено на 140-годишнината от провеждането на Учредителното събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г.

Първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. В Учредителното събрание, което я е изготвило, е имало и представители от Кюстендилски и Дупнишки окръг.

В пътуващата изложба ще бъдат представени 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

снимка: Областна администрация Кюстендил

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com