Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Музейна работилница за деца се проведе в Регионален изторически музей "акад. Йордан Иванов" град Кюстендил. Този месец темата е посветена на пролетнното равноденствие - 21 Март, ден който също така е официален празник на община Кюстендил.

Темата на музейната работилница е "Измерване на времето в древността", а децата се учеха да изработват слънчеви часовници. Те са ученици от трети клас в ОУ "св. св. Кирил и Методий" град Кюстендил.

"21 Март - празника Кюстендилска пролет е денят на пролетното равноденствие. Денят и ноща са равни. Това е част от годишния цикъл, който показва промените в дължината на деня и смяната на сезоните. Тази циклична повтаряемост на ден и нощ, пролет, лято, есен и зима води до необходимостта от измерване на времето. Така се появяват и първите календари. Нашият музей съхранява един от най-старите календари познати в Европа, който е изобразен върху глинен модел на пещ. Той е на повече от 6000 години." разказва Мирослава Таскова експерт в РИМ Кюстендил

"Децата изработват слънчевите часовници, като от бяла глина изработват основата на часовника, а самият часовник се прави от специална хартия залепена върху подложка от пяна. Стрелката е дървена клечка. Слънчевият часовник работи като се ориентира в посока Юг, а сянката от стрелката пада върху циферблата и показва колко е часът в момента." допълни Мирослава Таскова.

Музейните работилници в РИМ Кюстендил се провеждат всеки месец, а тематиките са различни. 

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com