Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Първите сергии за продажба на мартеници са вече на обичайното място в центъра на Кюстендил. Таксата, която търговците заплащат на община Кюстендил е 1,5 лв. за квадратен метър за ден. Всяка година в началото на месец Февруари, около 100 търговци излизат на площада в Кюстендил за да продават мартеници и припечелят някой лев с които да допълнят семейния бюджет. Една част от тях са пенсионери, които сами изработват мартениците, които продават.

"Големите мартеници са по два лева, по-малките по около левче. Най-евтини са кончетата за връзване - те са по 10 - 20 ст." Занимавам се за да изкарам нещо, да добавя към голямата ми пенсия в кавички" разказва баба, подредила сергията си още в ранните часове на деня.

"При мен мартеничките нямат увеличение на цената. Както съм го продавала преди, така и сега. Няма увеличение на цената, защото хората и без това нямат пари и не купуват много. При мен всичко е ръчно, това си го плета сама. Около 30-40 минути и мартеничката е готова. Имената и благословиите се бродират. Много щастие и късмет, да си жив и здрав - това си е за мен благословия" разказва възрастна жена.

Червено- белите символи на пролетта, освен на плащад Велбъжд се продават и на пазара, гарата, реповете и около хипермаркетите.

първите продавачи на мартеници

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com