Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Над 50 деца от град Кюстендил се включиха в музейната работилница посветена на освобождението на града от турско робство. Тя се организира от Регионален Исторически Музей "акад. Йордан Иванов". С

помощта на интерактивни игри, децата имат възможност да се запознаят с военните униформи носени в периода на освободителната война, както и да сглобят под формата на пъзел някои от емблематичните картини посветени на събитията съпътстващи освобождението.

"Изработваме предимно униформи, които са на руски военни и на българското опълчение и по този начин доближаваме темата за освобождението до децата. Униформите ги правим с помощта на платове, които апликираме върху лист хартия. По този начин се получава една много интересна и любопитна за децата фигура на опълченец или руски войник" каза експерта в РИМ Кюстендил - Мирослава Таскова.

Основен елемент в заниманията е визията на героите на Кюстендил - дядо Ильо Войвода, ген. Савойски, Симо Соколов и други.

На 29 Януари тази година се навършват 140 години от освобождението на Кюстендил от турско робство.  В памет на това събитие е и поредната музейна работилница за деца, която фокусира вниманието върху личностите спомогнали за освобождението на града.

Освобождението на Кюстендил ще бъде отбелязано с тържествено шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметника на дядо Ильо Войвода.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com