Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

84 миньора бяха призовани днес в кюстендилския окръжен съд по иск на "Открит въгледобив" Бобовдол. Причината е организирана стачка през месец Май тази година, поради неизплатени възнаграждения. Според ищеца стачката е незаконна поради не спазена процедура за уреждане на трудовите спорове по Кодекса на труда. Миньорските синдикати не са били уведомени и не са водени преговори преди ефективните стачни действия каза областния координатор на КНСБ Яни Георгиев.

Съдебното заседание в кюстендилския окръжен съд заведено от собствениците на "Открит въгледобив" Бобовдол приключи за по-малко от две минути. Съдебният състав с председател Евгения Стаменова отложи делото поради неявяване на ищеца и липса на доказателства по заведения от него иск. Призованите над 80 миньора реагираха бурно.

"Поредната глупост!" "Това е гавра с българският работник." бяха част от коментарите на потърпевшите работници.

Мнозина бяха сдържани и отказаха да коментират темата пред журналисти, защото вече са санкционирани по Кодекса на труда от работодателя си. Една немалка част от миньорите пък се страхуват от уволнение и също запазиха мълчание.

От разговорите с обвинените за незаконната стачка миньори разбрахме, че за момента получават редовно заплати, а днес в деня на делото са получили и полагащите им се ваучери за храна.

"Съдът остави без движение исковата молба. Работодателя трябва да отстрани нередовности съгласно член 128 алинея 1 от ГПК, след което съда ще насочи ново заседание по делото." коментира адвокат Ивона Павлова.

Ако и на следващото съдебно заседание не се яви ищеца на "Открит въгледобив" Бобовдол се очаква делото да бъде прекратено, а миньорите санкционирани от работодателя си по клаузите от кодекса на труда.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com