Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Днес, на Архангелов ден, е професионалният празник на българската полиция. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята му за определянето на патронен празник на полицията, и под влиянието на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.

Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че:

"Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите".

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. На 24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители:

"За патронен празник на цялата полиция в царството се определя денят на Св. Архангел Михаил".

По случай Празника директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Елиан Стамболийски поздрави полицаите от Кюстендилска област, благодари им за усилията да бъдат полезни на гражданите и им пожела успехи и удовлетворение, здраве и късмет за тях и близките им хора.

Старши комисар Е. Стамболийски награди 25 служители за професионално изпълнение на важни служебни задачи, проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на функциите си с обявяване на благодарност с парична награда.

За конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения с писмена похвала са наградени от директора на ОДМВР 7 служители, а от началниците на районни управления – 45.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com