Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

ПРАВИЛА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН

НА 2017/2018 г.

 

Преди отоплителния сезон Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил, отново напомня някои от основните правила при експлоатацията на отоплителните уреди:

 

ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО:

 

Недопускайте използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива.

Под печките за твърдо гориво осигурете негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50см. и 25см. встрани, с борд 1см.

Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.

Проверете стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Прогорели /пробити/ такива, незабавно се подменят с нови.

Осигурете ревизионните отвори към комина със стандартно изработени ламаринени розетки.

Ревизирайте комините които ще експлоатирате през зимата – те се изграждат задължително от негорими материали. Металните комини разположете на разстояние не по –малко от 30см. от горими материали. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията. Ако не сте почистили комините от налепи и сажди, направете го веднага. Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани.

Печките никога не палете с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и не зареждайте с гориво от вечерта за другия ден, печките на твърдо гориво.

Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали.

Съхранявайте горивата в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.

 

ВНИМАНИЕ! Ако не сте почистили комина, почистете комина и кюнците от натрупани сажди и отлагания по механичен начин – не използвайте горими и леснозапалими вещества и материали! Ако вече се отоплявате и не сте го направили: НАПРАВЕТЕ ГО ВЕДНАГА!

 

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките вас хора.

 

РДПБЗН – КЮСТЕНДИЛ

12.10.2017 г.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com