Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Изложение на обредни хлябове в рамките на Празника "Панагия - Въздигане на хляба" представиха в градинката пред Обреден дом в Кюстендил. Изданието е десето поред, а в него с кулинарни произведения участват представители на читалища, на неправителствени организации и на пенсионерски клубове.

Невена Миленова, председател на пенсионерския клуб в село Лозно показва на щанда си баница за булка, питка за кумовете, зелници и баници за кумовете. "Баницата за булка е по-различна, тя трябва да се увива, така както булката е стройна, и символиката е, че съпругът трябва да се увие около нея. Приготвили сме нашите изделия от екологични  продукти. Домашно малсо, домашно сирене, а само брашното ни е от мелницата. Ние в пенсионерския клуб сме много активни, наскоро посрещахме и гости от Холандия, по линия на червения кръст", споделя Невена Миленова, която се научила да меси още на 13 години, а сега е амибицирана да предаде опита си и на правнучката. 

Виолета Станчева, пък е представител на читалището в село Ябълково. "Ние сме приготвили зелници, пити и баници. Това е една традиция, която ни е запазила през вековете и трябва да се спазва. Нали затова българите казваме, че никой не по-велик от хляба. Знам, че зелникът е характерен за Кюстендилския край. Плънката е особено интересна, приготвя се от зеле, спaнак, праз лук, но най-интересен е с коприва", казва Виолета Станчева.

Изключително от млади хора бе представена продукцията на читалището в село Багренци. Виктория Симеонова показа интересна питка, омесена с помоща на майка си. "До късно вечерта я правихме, и аз помагах. После направихме и две по-малки. Този традиционен празник за българите е уникален и ние като млади хора трябва да направим всичко възможно да се запази", споделя Виктория.

Сред многобройните щандове, имаше и такъв на отдел "Култура и духовно развитие", където експертите показваха на малки деца как се меси хляб. Финалът на празника бе раздаване на богородичните пити, омесени в двора на манастира "Свети Лука" в село Граница. Направиха ги възрастни жени заедно с девойките от конкурса Девойка "Кюстендилска пролет 2017".

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com