Навигация

паметника на
Людмил Янков и Стоян Наков

Туристи, общественици и представители на държавната и общинска администрация поднесоха венци и цветя на паметника на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков.

Двамата загиват по време на тренировъчен лагер под връх Камилата в Рила на 17-и април 1988 година. Людмил Янков е наричан още поета -алпинист. Той е обявен и за почетен гражданин на Кюстендил.

"За Людмил Янков може да се говори много, но за него говорят стиховете, скиците му, за това, каква диря е оставил след себе си човека Людмил Янков", спомня си неговият приятел Николай Ковачев.

Четирима кюстендилци преди 35 години пък стават първите българи покорили Северната стена на Матерхорн. Сред групата алпинисти е и Людмил Янков, споделя неговият близък и общински съветник Росен Димитров.

"Людмил Янков много ценеше приятелството. Когато сядахме да се храним, винаги беше последен. Искаше да се увери, че има за всички и на последно място за него", добавя Росен Димитров.

Негови приятели и сега разказват, че от него са възприели редица добродетели, които рядко се срещат. Пример за неговата всеотдайност е помоща, оказана на Христо Проданов при експедицията до Еверест. В памет на Людмил Янков е създадена и музейна експозиция.

Log in to comment

Вижте също ...

Търсене

Вход

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com