Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

паметника на
Людмил Янков и Стоян Наков

Туристи, общественици и представители на държавната и общинска администрация поднесоха венци и цветя на паметника на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков.

Двамата загиват по време на тренировъчен лагер под връх Камилата в Рила на 17-и април 1988 година. Людмил Янков е наричан още поета -алпинист. Той е обявен и за почетен гражданин на Кюстендил.

"За Людмил Янков може да се говори много, но за него говорят стиховете, скиците му, за това, каква диря е оставил след себе си човека Людмил Янков", спомня си неговият приятел Николай Ковачев.

Четирима кюстендилци преди 35 години пък стават първите българи покорили Северната стена на Матерхорн. Сред групата алпинисти е и Людмил Янков, споделя неговият близък и общински съветник Росен Димитров.

"Людмил Янков много ценеше приятелството. Когато сядахме да се храним, винаги беше последен. Искаше да се увери, че има за всички и на последно място за него", добавя Росен Димитров.

Негови приятели и сега разказват, че от него са възприели редица добродетели, които рядко се срещат. Пример за неговата всеотдайност е помоща, оказана на Христо Проданов при експедицията до Еверест. В памет на Людмил Янков е създадена и музейна експозиция.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com