Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Засилени полицейски мерки ще бъдат предприети в  Кюстендилска  област за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред през  Великденските празници!

Многобройните богослужения и празнични инициативи в областта ще бъдат охранявани от полицейски служители. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  в областта извършиха проверки на всички църкви и манастири, в които ще се провеждат празнични богослужения. Проверени са  ел. инсталациите, противопожарните уреди и е проведен инструктаж на храмовите служители за успешна евакуация и пожарогасене.  В повечето от храмоветe в Кюстендилска област по време на празничните литургии ще дежурят служители на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението. 
Ще  бъде засилен и пътният контрол.  Най-много туристи и автомобили се очаква да отидат в Рилския манастир, затова препоръчваме на гражданите да спазват стриктно правилата за движение, да паркират само на определените паркоместа, при възникнала необходимост от спиране – да бъде извън активната лента за движение. По Великденските празници ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“, както и за контрол на скоростта. За да не бъде помрачен празникът, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност: 
Внимавайте при продажба на животни 
С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. 
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
•  Укрепете и осветете стопанските си постройки
•  Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи)
•  Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
•  Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. 
•  Препоръчваме  при осъществяване на сделката с животни  да придружите купувача до ветиринарната служба в селото, където има такива, за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство. Наблюденията на полицаите показват, че спазването на тази процедура е един от най-сигурните начини за предотвратяване на кражби в района, тъй като купувачът излиза от анонимност. 
•  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или дори само имате съмнение за подготвяно престъпление  -  обадете се незабавно на тел.112, който се избира безплатно от всички оператори. 
Пазете се от джебчии
Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
•  Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре  я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
•  Попаднете ли в множеството – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата до тялото си.
•  Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
•  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, униформен служител на улицата или направо в Районното управление. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
         Ако ще отсъствате от дома
•  Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
•  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. 
•  Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома ви. 
•  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати. 
•  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. 
•  Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки -   също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещения. 
Ако предприемате излет сред природата
•  Не палете огън на открито, особено в близост до горски фонд.  Разрешено е паленето на огън само на регламентираните и обезопасени места в районите на туристическите заслони и пътеки. 
Ако ви предстои  пътуване: 
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Убедете се, че е в изправност.  
•  Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в дните от Великден  до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи. 
•  Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в навечерието на почивните дни и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. 
•  Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
•  Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит, за да преценят правилно рисковете по пътя  и често проявяват  самонадеяност зад волана. Статистиката показва, че почти от половината водачи, причинили тежки катастрофи,  са със стаж зад волана до две години. 
•  В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
•  Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски. 
 
Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи  настроението ви, знайте, че на тел.112 можете да звъните по всяко време.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com