Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Уникалните три секвои, наричани още тримата братя край кюстендилската местност "Юч бунар" са номинирани за национален конкурс "Дърво на годината". Предложението правят от Туристическо дружество "Осогово". Самите секвои са обявени за природна забележителност в края на 80 -е години на миналия век.

"Идеята е да ги популяризираме, тъй като въпреки че са близо до града са малко познати. Усещането при вида им е невероятно. Влизаш в една горичка и се озоваваш пред тях. Кората им е много мека. Някога тя е използвана като материал за изработване на боксовите ръкавици. Само от тези три секвои могат да се използват за създаване на фиданки", споделя секретарят на ТД "Осогово" Силвия Михова.

Секвоите са залесени от Йордан Митрев, залесителят на Хисарлъка. Посадъчният материал той донася от далечна Америка преди повече от 130 години. Всичко започва експериментално.

"Срокът за записване в конкурса е края на месец юли. След това самото гласуване е чрез изпращане на имейли. Надявам се, че тези секвои ще получат необходимият брой, тъй като така ще привлечем интереса на туристи не само от Кюстендил, но и от цяла България", казва още Силвия Михова.

Характерното за тези дървесни видове е, че те са от вида гигантея . Изчезнали са от Европа преди 20 млн. години. Залесителят Йордан Митрев постига забележителен успех.

Log in to comment
Гост's Avatar
Гост replied the topic: #15218 11 месеца 1 седмица ago
Госпожо, отговорихме Ви във фейсбук, но явно това не е достатъчно, затова ще ви отговорим и тук:

Страно! Вашата наблюдателност откри бъг в системата, на който за съжаление нямаме възможност да повлияем :)
Гост's Avatar
Гост replied the topic: #15217 11 месеца 1 седмица ago
Пише се краЙ, а не краИ.Благодаря!

Discuss this article

INFO: You are posting the message as a 'Guest'

Вижте също ...

Търсене

Вход

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com