Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Министерство на земеделието одобри стратегията на Местната инициативна група Кюстендил – Невестино, обяви градоначалникът Петър Паунов.

„Това е и първият етап от инвестиционната програма, предстои и втори. За първи път от години има шанс кюстендилските села да получат финансиране от над 3 млн. евро. Надявам се до края на годината програмата да заработи при едно редовно правителство, за да може да бъдат утвърдени тези позитивни промени, които касаят нашата община - да се инвестира в областта на туризма“, каза още кметът на Кюстендил.

Стратегията е разработвана близо 9 месеца, каза председателят на Местната инициативна група Иван Андонов. „Така  с нея ще ни се даде възможност да се получава финансиране не само по Програмата за развитие на селските райони, но и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Едната мярка е за подпомагане на различни хора, живеещи в селата, но които са безработни. Целта е да може да се подсигури тяхната мотивация и обучение за започване на работа. Проектите ще бъдат на стойност от 5 хил. евро до 200 хил. евро. Другата мярка е за активно включване, а третата за ново работно място. Това е по предварителен план. Всеки момент очакваме да бъде отворена процедурата за внасяне на документите, което също е сложен процес, защото ние трябва да подготвим качествено тези документи”, каза Иван Андонов.

По думите на Иван Андонов очакваното финансиране е в размер на около 5 млн. евро. По Програмата за развитие на селските райони ще могат да се финансират инвестиции в земеделските стопанства. Минималният размер на финансирането е до 200 хил.евро. Другата мярка е за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопанските продукти, а финансирането е до 200 хил.евро. Ще бъде извършвана и инвестиционна подкрепа в неземеделски дейности. В тази мярка попадат къщи за гости, туристическа инфраструктура, създаване на туристически маршрути, атракции, центрове и други. Следващата мярка е свързана със създаването и разширяването на всякаква по вид малка инфраструктура.

„Това е свързано с ремонти в различните населени места – детски градини, читалища, общински сгради. Тук минималният размер е 7 хил.евро, а максималният е 200 хил.евро”, каза Иван Андонов.

Има възможност за инвестиции в публична собственост и туристическа инфраструктура. Заделени са средства и за инвестиции в технологиите за лесовъдство и търговията на горски продукти.

„Хубавото е, че могат да се правят къщи за гости на територията на Община Кюстендил, преди това можеше да стане само в Невестино“, обяви председателят на Местната инциативна група.

https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/16422404_1712242235456424_3007079613422130106_o.jpg?oh=e16be546c092fdaceb45ac17655abcb7&oe=5953A04A
снимка: Ярослав Ставрев

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com