Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/kustend2/public_html/plugins/system/jsntplframework/libraries/joomlashine/template/megamenu.php on line 228
30 дружинки от кюстендилско се впускат в лов на прелетен дивеч

Навигация

В събота се открива ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Преди старата на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина ловците от ловно-рибарско дружество ”ЕЛЕН” в Кюстендил са получили указания за правилно ловуване и недопускане на арушения, съобщи пред медии Винко Калинчев секретар на ловно-рибарско дружество ”ЕЛЕН” в Кюстендил,предаде репортер на “Кубер прес”.
Той добави,че в регион Кюстендил прелетен дивеч респективно пъдпъдъци преди време е имало в Първа ловна дружинка,на този етап все още има но не толкова много.Резултатите ще станат ясни ко

гато ловците ги обобщят и ще се знае каква е слуката.”Прелетен дивеч има в полските района и землищата на селата Коняво,Радловци,Граница където дивеча е достатъчен за ловуване.Венко Калинчев разчита ,че в събота на 13 август ще излязат не по-малко от 1500 ловци,пояснявайки че за част от дружинките откриването на сезона традиционно върви с курбан за здраве.
Преди 15 години в местните ловни стопанства не се е срещал чакал, сега хищника се появява по Струма край Ръждавица и отива към Четирци. Ловно-рибарско дружество ”ЕЛЕН” в Кюстендил дава на своите ловци по 50 лева за обстрелване на вълк и по 10 за лисица.От Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил са прекратили практиката да плащат по 5 евра за лисица.Местната организация възнаграждава ловците които убиват хищници за да може да се увеличи популацията на полезния дивеч.
Венко Калинчев поясни,че наскоро са разселени 300 броя патици край язовир Дренов дол, река Струма и 30 броя при Кадин мост-Невестино.До края на този месец в “ЕЛЕН” ще получат 300 яребици за разселване.От години най0активната ловна дружинка е тази от село раково следвана от Савойски-където са налице ловно-стопанските мероприятия и намаляване на популацията на хищниците.Намалял е обстрела в района на Гюешево, Бобешино където има оплаквания от набези на хищници-вълци с нанесени щети.
Във връзка с откриването на лова на едрия дивеч,Венко Калинчев изрази безпокойство от факта ,че Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил вече няма за да изследва дивата свиня за трихинелозата,което налага пробите да се вземат от дружеството и да се носят в Благоевград.
Причина за отказа да се извършва изследването е ,че лабораторията не отговаря на изискванията и старата техника.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com